Is ‘boosting’ het nieuwe ‘nudging’?

Pas jij in jouw werk al principes toe vanuit de gedragswetenschap? Vliegt de term ‘nudging’ in jouw werk ook al regelmatig voorbij? De afgelopen jaren ervaren steeds meer organisaties hoe de kennis vanuit de psychologie en gedragswetenschap helpt om effectiever te communiceren en efficiënter beleid te maken. Het is fantastisch om te zien hoe de wetenschap ons voedt met inzichten om effectief gedrag te veranderen. En we staan mogelijk aan de vooravond van een nieuwe gedragshype. Want heb je al gehoord van ‘boosting’?

Wat is nudging?

Nudging is al enkele jaren een soort vlaggenschip voor de toepassing van gedragswetenschap. De nudge-aanpak is vooral bekend geworden door Thaler & Sunstein in 2008 en wordt toegepast om mensen te stimuleren gezondere keuzes te maken, donor te worden of eerder de trap te nemen dan de lift. Kortgezegd is het een interventiemethode waarbij je mensen beïnvloedt in hun keuze door aanpassingen te doen in de omgeving of de context waarin ze hun keuze maken. Zo kun je voorspellen dat meer mensen het gewenste gedrag vertonen, zonder dat je hun keuzevrijheid inperkt.

Een aantal voorbeelden van nudging:

  • De gezonde keuze op een buffet staat veel zichtbaarder gepresenteerd dan de ongezonde keuze.
  • De ‘standaardkeuze’ staat alvast aangeklikt in een scherm waarbij je een keuze moet maken voor bijvoorbeeld een verzekering, een abonnement of je pensioenregeling.
  • Kleuren en lijnen op de vloer leiden je onbewust naar de trap in plaats van de lift.
  • De borden op een buffet zijn kleiner waardoor je minder opschept.

Wat is boosting?

In 2016 introduceerden Hertwig & Grüne-Yanoff een nieuwe term: boosting. Dit zou weleens het nieuwe hypewoord voor gedragsverandering kunnen worden. Een boost is een interventiemethode waarbij je het vermogen van mensen om eigen keuzes te maken versterkt. Dit kun je ofwel doen door de consequenties van keuzes inzichtelijk te maken, methodes mee te geven om in onzekere situaties een goede afweging te maken, of je helpt mensen om hun motivatie te concretiseren. Bij boosting vertrek je vanuit het vertrouwen dat mensen zélf in staat zijn om de ‘juiste’ keuze te maken.

Een aantal voorbeelden van boosting (geïnspireerd door het artikel van Hertwig en Grüne-Yanoff):

  • Geef grafisch weer wat de consequentie is van bepaalde keuzes als het gaat om bijvoorbeeld duurzame investeringen, leningen of fysieke activiteit.
  • Stimuleer bij je aanpak de visualisatie van een toekomstige situatie. Zo maken mensen beter een gewogen beslissing waarin ook de langere termijn meespeelt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pensioenen of gezondheid.
  • Geef afwegingen of tips mee die mensen kunnen maken bij lastige keuzes of onzekere situaties. Denk aan een studielening of donorschap.
  • Versterk het vertrouwen in eigen kunnen en de autonomie om zélf het heft in handen te nemen. Gebruik oefeningen die het gedrag concreet maken zoals het opstellen van implementatie-intenties of het ontwikkelen van een growth-mindset.

Waarom zou je gaan boosten?

Nudging is een manier om mensen te sturen in hun gedrag. De context waarin men kiest voorspelt daarbij onbewust een groot gedeelte van het gedrag. Dat betekent ook dat als die context of de omgeving verandert, dat het niet vanzelfsprekend is dat iemand zich zo blijft gedragen. Als boosting succesvol wordt toegepast, is context minder belangrijk omdat mensen die autonoom kiezen minder snel hun gedrag aanpassen. Het duurzame termijn effect van boosting op gedrag kan daarmee krachtiger zijn dan van nudging.

Nudging of boosting?

Het is niet zo nuttig om te bepalen of boosting in het algemeen beter is dan nudging. Ik hoop dan ook niet dat mensen binnenkort zeggen ‘nudgen is zó 2017’. Zo waren eerder de 6 principes van Cialdini helemaal hip en werd de Theory of Planned Behavior toegejuicht om vervolgens weer ontkracht te worden. Wat mij opvalt is dat interventiemethodes vaak worden verheven tot strategieën. Het lijkt soms wel alsof we op zoek zijn naar de ‘one-size-fits-all’ methode. Het is helaas een illusie om te denken dat er één perfecte aanpak is. De continue zoektocht naar passende interventies is op zichzelf het belangrijkste en het leukste.

Gedrag leren begrijpen blijft een mooie ontdekkingsreis, waarin de wetenschap ons continu voedt met nieuwe inzichten. En de toepassing ervan is mogelijk nog veel mooier. Welke strategie gebruik jij om gedrag te veranderen? Heb jij al eens geprobeerd om te nudgen of te boosten? Deel je ervaringen in de comments.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *