Gedragsverandering in Brisbane: positive reinforcement

Brisbane is de subtropische stad met de ‘Sunshine Coast’ in het oosten van Australië. Het is een stad waar mensen een laid-back leven combineren met een ambitieuze baan. Een plek waar een horde sportievelingen vlak na zonsopgang hun ronde hardlopen voordat ze naar het werk gaan. CommunicatieBaas was in Brisbane en sprak met verschillende experts die zich bezighouden met gedragsverandering in Queensland.

Gedragsverandering voor het behoud van het Great Barrier Reef
Vanuit Nederland kwam ik al in contact met John Pickering van Behaviour Innovation. Zijn bureau is een start-up en richt zich puur en alleen op gedragsverandering. Met een team van zo’n tien ambitieuze psychologen, sociale wetenschappers en creatieven werkt hij met name aan een project om de suikerrietindustrie duurzamer te maken. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen vormt namelijk een groot probleem voor het grondwater, dat via de zee een negatieve invloed heeft op het Great Barrier Reef. Met een benadering die zij zelf beschrijven als ‘positive reinforcement’, proberen ze het gedrag van telers te veranderen door ze actief te betrekken bij de oplossing. Ze stimuleren telers om te experimenteren met duurzame oplossingen en delen positieve voorbeelden in de communicatie om tegelijkertijd de reputatie van de sector te verbeteren.

In een inspiratiesessie met het hele team heb ik het bedrijf op een leuke manier leren kennen en ervaringen uit Nederland gedeeld. Het is bijzonder waardevol om gedragskennis en de implementatie daarvan internationaal te vergelijken. De energie die ontstond met al deze vakidioten bij elkaar was fenomenaal en in het bijzonder het besef dat er zoveel manieren zijn om anderen te motiveren en in te zoomen op intrinsieke motivatie. We gebruiken dezelfde theorieën maar beseffen dat het bij geen enkel project ‘copy-paste’ is als het gaat om de vertaling daarvan.

Gedrag beïnvloeden met Virtual Reality
Timo Dietrich is een docent aan de Griffith University in Brisbane. In 2017 maakte hij bij een project gebruik van Virtual Reality om het drankgebruik onder jongeren te beïnvloeden. Voor dit project is hij genomineerd voor een nationale onderwijsprijs. De VR-bril in zijn experiment simuleert verschillende situaties waarin jongeren geconfronteerd worden om wel of niet te kiezen voor een drankje als ze met vrienden zijn. Afhankelijk van de keuzes die je daarin maakt, kom je in verschillende situaties terecht.

Als je continu kiest voor het drankje, haal je het feest niet eens en bij ieder drankje dat je kiest merk je dat het beeld wat gaat tollen. Het kan zijn dat je je vriend naar huis moet brengen omdat hij teveel heeft gehad, dat je eigenlijk niet meer echt goed kunt concentreren of dat je merkt dat gesprekken niet heel soepel lopen. Omdat de uitkomst afhankelijk is van de keuzes die je maakt, besef je eerder welke impact iedere keuze heeft op het verloop van de avond. De ervaring toont daarmee op een subtiele manier dat de positieve associaties die bestaan onder jongeren ook een andere kant kennen. En vooral de focus op de eigen keuzes die je daarin maakt, laat je inzien hoeveel momenten je eigenlijk kunt kiezen.

Blogserie Australië
Deze blog is onderdeel van een serie waarin CommunicatieBaas drie steden in Australië bezoekt en professionals opzoekt die zich bezighouden met gedragsverandering. Klik hier als je benieuwd bent naar de gedragsverandering in Perth. In de volgende blog kijken we naar gedragsverandering in Melbourne.

Cheers!

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *